To 35% των δαπανών υγείας δίνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες

Ο ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος σήκωσε ένα σημαντικό κόστος της περίθαλψης του πληθυσμού, καταβάλλοντας αποζημιώσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2015

της  Ευγενίας Τζώρτζη
Ηανάγκη αναμόρφωσης των συστημάτων υγείας, επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας – μετά την Αμερική – αυτήν τη φορά και στη Γαλλία, όπου ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι τα ελλείμματα των κρατικών συστημάτων υγείας.

Ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, αποφασισμένος να μειώσει τη λεγόμενη τρύπα στο σύστημα που υπολογίζεται στα 3,4 δισ. ευρώ, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια ριζική αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος, που σε αρκετές αναλύσεις προέβαλε μέχρι σήμερα ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μοντέλα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Θα πρέπει να εστιάσουμε τη δημόσια ασφάλιση κοινωνικής αλληλεγγύης μόνο στις σοβαρές και μακράς διάρκειας ασθένειες, αφήνοντας τη φροντίδα για τις υπόλοιπες ασθένειες στην ιδιωτική ασφάλιση» υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του, κάνοντας πολλούς Γάλλους να ανατριχιάσουν, καθώς πίσω από αυτές τις συζητήσεις πολλοί είδαν το φόβο αμερικανοποίησης του γαλλικού δημόσιου συστήματος, για το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι είναι πολύ περήφανοι.

Στην Ελλάδα η συζήτηση για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας εξαντλείται στον αριθμό των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ουδέποτε το κόστος υγείας έγινε αντικείμενο υπεύθυνου προβληματισμού και ανάληψης πρωτοβουλιών. Μοιραία έτσι η συζήτηση εξαντλήθηκε σε μέτρα τύπου «κόφτη», όπως το clawback ή το rebate, πρακτικές που έχουν δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά.

*Φ. Φιγιόν: «Θα πρέπει να εστιάσουμε τη δημόσια ασφάλιση κοινωνικής αλληλεγγύης μόνο στις σοβαρές και μακράς διάρκειας ασθένειες, αφήνοντας τη φροντίδα για τις υπόλοιπες ασθένειες στην ιδιωτική ασφάλιση»*

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην έκθεση που δημοσίευσε στην εκπνοή του 2016 “Healthcare at a glance”, στην οποία αναλύεται η κατάσταση της υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν τη χώρα μας με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των υπολοίπων χωρών μελών σε σχέση με τις “out of pocket” δαπάνες υγείας, αυτές δηλαδή που οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους, εκτός του οργανωμένου, δημόσιου ή ιδιωτικού συστήματος υγείας. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 35% της συνολικής δαπάνης για δημόσια και ιδιωτική υγεία και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ένωση των 29 μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%.

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι λεγόμενες “out of pocket” δαπάνες που πληρώνουν οι Έλληνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια – συγκεκριμένα από το 31% που ήταν το 2013 – ενώ μεταξύ αυτών το υψηλότερο ποσοστό, που ανέρχεται στο 48% κατευθύνεται για την κάλυψη νοσοκομειακών δαπανών, δη- λαδή αυτές που πληρώνει κάποιος όταν χρειαστεί να νοσηλευθεί και οι οποίες είναι εξ ορισμού οι πιο ακριβές. Πρόκειται επίσης για ένα από τα υψηλότερα ποσο- στά στην Ένωση των 29 αμέσως μετά την Κύπρο και το Βέλγιο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60% και 52% (σ.σ. η Γαλλία με μόλις 7% out of pocket δαπάνες δεν περιλαμβάνεται καν στην ανάλυση του επιμερισμού τους).

Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού από ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υποχώρησε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στο 11,5% (στοιχεία 2014), ενώ συνολικά οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας γνώρισαν την υψηλότερη υποχώρηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. την περίοδο 2000-2015, καταγράφοντας πτώση κατά 6,6%.

Η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 1.660 ευρώ το χρόνο, σχεδόν το μισό δηλαδή από αυτή της Γαλλίας, όπου το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 3.340 ευρώ και 2.780 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για τον αριθμό των ασφαλισμένων με ιδιωτικά νοσοκομειακά προγράμματα στη χώρα μας, ο οποίος φθίνει συστηματικά από το 2012 έως και το 2014 με οριακή μόλις αύξηση το 2015. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΑΕΕ τα ατομικά ενεργά συμβόλαια υγείας μειώθηκαν κατά 82.140 το διάστημα 2012-2015, ενώ οι ενεργοί ασφαλισμένοι μέσα από αυτά τα συμβόλαια περιορίστηκαν κατά 93.869.

Έτσι στα τέλη του 2015 ο αριθμός των ενεργών ατομικών συμβολαίων περιορίστηκε στις 832.199 από 926.068 το 2012, καθώς σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 682.666 ατομικά συμβόλαια τερματίστηκαν την επίμα- χη περίοδο, είτε λόγω λήξης είτε λόγω ακυρώσεων, ανεβάζοντας την ακυρωσιμότητα του κλάδου στο 23%. Την ίδια περίοδο η αύξηση – από 719.083 σε 775.343 – που παρουσίασαν οι ενεργοί ασφαλισμένοι μέσω 3.191 ομαδικών προγραμμάτων που ήταν στα τέλη του 2015 ενεργά, αν και είναι ενθαρρυντική τάση, επιβεβαιώνει περισσότερο την ανάγκη των Ελλήνων να απο- κτήσουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών και εντάσσοντας στα σχετικά προγράμματα περισσότερα εξαρτώμενα άτομα. Ένα στοιχείο, η σημασία του οποίου διαφεύγει ίσως στις συζητήσεις που γίνονται για το κόστος υγείας και τα οφέλη από την οργάνωση του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος σήκωσε ένα σημαντικό κόστος της περίθαλψης του πληθυσμού, καταβάλλοντας αποζημιώσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ την επίμαχη περίοδο 2012-2015.

Είναι επίσης το γεγονός ότι το όφελος αυτό επωφελήθηκαν σε ποσοστό 85-90% οι ιδιώτες πάροχοι και μόνο ένα ποσοστό 10- 15% επωφελήθηκε το δημόσιο σύστημα ως μείωση του κόστους καταβολής αποζημιώσεων κατά τη χρήση των υποδομών του. Ίσως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο προβληματισμού στη συζήτηση για τη συμπληρωματικότητα των δύο συστημάτων κατά την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων.

 

Πηγή: asfalistikomarketing.gr

About Insurance

About Insurance

Leave a Replay

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

INTERAMERICAN Ενωμένοι & Δυνατοί by Costas Rodinos

Εγγραφή στο Newsletter

Συμπληρώστε τo email σας για να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την About Insurance

ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ