Πόσο εφικτή είναι η δημιουργία ενός Παγκρήτιου Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών;

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι Σύλλογοι Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών δεν είναι μόνο η ΕΑΔΕ. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας «Επαρχία Αγάπη μου» για την ασφαλιστική αγορά της περιφέρειας, επικοινωνήσαμε με τους τρεις συλλόγους Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο νησί της Κρήτης ΣΑΔΝΗ (Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Ηρακλείου) με Πρόεδρο τον κ. Τσακίρη, ΣΑΔΧ (Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανιών) με Πρόεδρο τον κ. Ροδινό & ΣΑΔΡ (Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ρεθύμνου) με Πρόεδρο τον κ. Σκιτζή και τους κάναμε μια σειρά από κοινές ερωτήσεις προκειμένου να σκιαγραφήσουμε τη συλλογικότητα μεταξύ των ασφαλιστών στο νησί της Κρήτης αλλά και για να προβάλουμε την ιδέα δημιουργίας ενός Παγκρήτιου Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν Παγκρήτιο Σύλλογο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτή την προσπάθεια.  

ΣΑΔΡ: Όσον αφορά τον Παγκρήτιο σύλλογο ναι, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις οι οποίες όμως λόγω και του ότι είμαστε σχετικά καινούργιοι και χρειάζονται να γίνουν και κάποιες ενέργειες κατά τόπους είναι κάτι το οποίο είναι ακόμα σε συζητήσεις και στο αρχικό στάδιο θα έλεγα.

ΣΑΔΝΗ: Σίγουρα η συλλογική φωνή είναι δυνατότερη από την ατομική. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους σκοπούς δημιουργίας του Συλλόγου μας. Σε αυτό το πλαίσιο μια ακόμη δυνατότερη φωνή όπως ένας Παγκρήτιος Σύλλογος Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα ήταν πιθανώς εφικτός. Υπάρχει επικοινωνία με τους αντίστοιχους συλλόγους Ρεθύμνου και Χανίων και έχει τεθεί η πρόταση για συζήτηση. Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται αρκετή δουλειά

ΣΑΔΧ: Η δημιουργία μιας Παγκρήτιας Ομοσπονδίας και όχι συλλόγου είναι στις σκέψεις μας από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Σ.Α.Δ.Χ. Είναι σαφές ότι δέκα φωνές ακούγονται δυνατότερα από ότι μία. Άρα και η συνένωση των φωνών των συναδέλφων από άκρη σε άκρη της Κρήτης θα λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη. Στο ΔΣ του Σ.Α.Δ.Χ. πιστεύουμε ότι κάθε νομός πρέπει να έχει τοπικό σύλλογο μιας και οι ασφαλιστές π.χ. των Χανίων ή του Ρεθύμνου ξέρουν καλύτερα την αγορά της πόλης τους, άρα διευθετούν καλύτερα τα θέματα που προκύπτουν σε αυτή. Η συνεννόηση μεταξύ αυτών των συλλόγων και η συμπόρευση όσο είναι δυνατό στα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας είναι για εμάς το ζητούμενο

Διαβάστε εδώ: Ηράκλειο Κρήτης: Η μικρογραφία της Ασφαλιστικής Αγοράς

Γιατί κατά τη γνώμη σας στους τοπικούς Συλλόγους υπερτερούν Ασφαλιστές από το Ελεύθερο Δίκτυο; Έχετε σκεφτεί τρόπους να προσελκύσετε και ανθρώπους από τα agency των εταιρειών;

ΣΑΔΡ: Δεν θα έλεγα τουλάχιστον με τη δική μου μικρή εμπειρία ότι  υπερτερούν οι διαμεσολαβητές από τα ελευθέρα δίκτυα σε ό,τι αφορά  τον δικό μας σύλλογο τουλάχιστον. Ξέρετε προέρχομαι από το agency και πολλοί συνάδελφοι έχουν συμμετάσχει στον τοπικό σύνδεσμο.

rodinosproedros_sadr
Ο Κωνσταντίνος Ροδινός

ΣΑΔΝΗ: Τα ιδρυτικά στελέχη του συλλόγου Ηρακλείου ήδη από τις πρώτες επαφές που είχαν μέσα στο 2015 (προ της Ιδρύσεως) αποφάσισαν ότι μέλη του Συλλόγου θα πρέπει να είναι όλοι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές ανεξαρτήτως ιδιότητας. Έτσι στη Γενική Συνέλευση του 2016 που ορίστηκε από το προσωρινό προεδρείο με σκοπό τις εκλογές, έγινε πρόσκληση σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου. Παράλληλα όλοι ενημερώθηκαν ότι μπορούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι. Στο Σύλλογό μας υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι από το agency. Προσέγγιση γινόταν και γίνεται πάντα σε όλους του διαμεσολαβητές. Σημειώστε ότι και εγώ αλλά και ο Πρόεδρος Ρεθύμνου προερχόμαστε από ομάδα agency.

ΣΑΔΧ: Σαφώς και προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε συναδέλφους από τα agency χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Η απάντηση στο γιατί δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Σε επίπεδο Χανίων θεωρώ ότι:

  1. Υπάρχει αντίσταση από αρκετές εταιρείες που δεν βλέπουν με καλό μάτι το συνδικαλισμό των στελεχών τους. Όταν το χαρτοφυλάκιο του συνεργάτη εξαρτάται από την καλή του σχέση με την εταιρεία, δεν θα ρισκάρει να χαλάσει αυτήν τη σχέση. Ως διασυνδεδεμένος ασφαλιστής του πρώην δικτύου της Ασπίς κατανοώ αυτήν τη στάση. Οφείλω εδώ να επισημάνω ότι ομάδες ασφαλιστών από συγκεκριμένα agency εταιρειών μας στηρίζουν έμμεσα συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα παροχής πληροφοριών όταν χρειαστεί.
  2. Πολλοί ασφαλιστές από το agency θεωρούν ξένη την προσπάθεια που γίνεται από τους συλλόγους π.χ. για μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής όσον αφορά τα ανείσπρακτα υπόλοιπα παλαιότερα ή παρεμβάσεις σε θέματα αυτοκινήτου. Μην έχοντας τέτοια θέματα μιας και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το κομμάτι ζωής – γενικών κλάδων θεωρούν τη συμμετοχή στο Σύλλογο ανώφελη για αυτούς
  3. Αποτρεπτικό στοιχείο της ένταξης διασυνδεδεμένων ασφαλιστών στους συλλόγους, αποτελεί η ύπαρξη μαύρων κωδικών κυρίως στο ελεύθερο δίκτυο. Θεωρώ ότι παρόλο που η νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή, η εξάλειψη του φαινομένου των μαύρων κωδικών είναι πολύ δύσκολη ιδίως δε μετά τους νέους συντελεστές φορολόγησης-ασφαλιστικών εισφορών που θα αναγκάσει πολλούς συναδέλφους να καταθέσουν τις άδειές τους και να δουλεύουν μαύρα.

Διαβάστε εδώ: ΑΣΠΙΣ, Διεθνής Ένωση & EVIMA ισοπέδωσαν την Ασφαλιστική Αγορά στο Ρέθυμνο

Παρακαλώ αριθμήστε μας με σειρά προτεραιότητας τις δράσεις που ένας Σύλλογος κατά τη δική σας άποψη θα πρέπει να τρέχει και να είναι υπεύθυνος;

ΣΑΔΡ: Νομίζω ότι τη σειρά προτεραιότητας την δίνουν τα προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή ξεχωριστά αλλά και οι στόχοι οι οποίοι μπορεί να έχουν μπει. Για μένα επειδή όλοι μας αντιμετωπίζουμε πλέον τα ίδια λίγο πολύ προβλήματα και εννοώ (μαύροι κωδικοί, αθέμιτος ανταγωνισμός με τις τράπεζες, φορολογικό, ασφαλιστικό, κ.λπ.) αυτό το οποίο είναι το πιο σημαντικό και θα προσπαθήσω με τη συμπαράσταση και των υπολοίπων μελών να αναδείξω είναι το εξής ένα. Η ανάδειξη στη συνείδηση και στο μυαλό του πολίτη  της προστιθέμενης αξίας που του δίνει ο ασφαλιστικός του σύμβουλος σε ό,τι αφορά την προστασία του ιδίου και της περιουσίας του. Πάντα βεβαία με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι είναι καταρτισμένος σωστά και το αποδεικνύει και στο δυνητικό πελάτη αυτό. Νομίζω ότι αν ο πολίτης γίνει σύμμαχός μας θα είναι ωφελημένες όλες οι πλευρές και θα έχουν λυθεί και τα περισσότερα προβλήματα.

ΣΑΔΝΗ: Το σημαντικότερο είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα στο κλάδο, ασφαλιστικό, φορολογικό, αθέμιτος ανταγωνισμός κ.ά. Παράλληλα θα πρέπει να δίνουμε βάση στην εκπαίδευση. Σχεδόν μοναδική πηγή εκπαίδευσης που έχουμε είναι σεμινάρια από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο Σύλλογός μας θέλει να συμμετάσχει σε αυτό. Ήδη προγραμματίζουμε καθαρά εκπαιδευτικό σεμινάριο για όλους τους συναδέλφους.

dimitris_skitzis
Ο Δημήτρης Σκιτζής

ΣΑΔΧ: Η προστασία και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όχι μόνο των μελών του αλλά και των ασφαλιστών γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται με προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές, επισήμανση αθέμιτων πρακτικών τόσο προς άλλα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων όσο και συναδέλφους ασφαλιστές. Τα μέλη του Σ.Α.Δ.Χ. εφοδιάζονται με ταυτότητα -αφού πρώτα εξεταστούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα- την οποία μπορούν να επιδεικνύουν σε υποψήφιους πελάτες πιστοποιώντας τη νομιμότητά τους.

  • Η προσπάθεια ενίσχυσης των γνώσεων των συναδέλφων σχετικά με τεχνικές πωλήσεων, ενημέρωση για τις νέες νομοθετικές διατάξεις αλλά και βελτίωση των γνώσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά γραφεία. Διοργανώνουμε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ημερίδες ενημέρωσης ενώ το προσωπικό των ασφαλιστικών γραφείων μελών του συλλόγου θα συμμετέχει για τρίτη χρονιά φέτος σε προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων Λ.Α.Ε.Κ.
  • Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών σχετικά με εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο και τρόπους βελτίωσης της δουλειάς μας. Όλα τα μέλη του Σ.Α.Δ.Χ. συμμετέχουν σε μία αμφίδρομης επικοινωνίας ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας μέσω της οποίας δέχονται ενημέρωση και εφόσον απαντήσουν ενημερώνονται ταυτόχρονα όλα τα μέλη του Συλλόγου.
  • Η επικοινωνία με άλλα θεσμικά όργανα και συνδικαλιστικούς φορείς ούτως ώστε να γίνονται γνωστά τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνονται για τον κλάδο μας αλλά και να λαμβάνουμε ενημέρωση αντίστοιχα από τους φορείς με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε κάνει διοικητικό συμβούλιο με το αντίστοιχο ΔΣ του συλλόγου φανοποιών του Νομού μας όπως επίσης και με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης. Επίσης, συμμετέχουμε σαν δόκιμο μέλος στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Χανίων.
  • Η προσπάθεια καλλιέργειας ασφαλιστικής συνείδησης στους συμπολίτες μας και η επισήμανση της προστιθέμενης αξίας του ασφαλιστή έναντι εναλλακτικών καναλιών διανομής. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η κατά καιρούς δημοσίευση δελτίων τύπου με ασφαλιστική ενημέρωση και συμβουλές προστασίας προς τους καταναλωτές, όπως επίσης και το φυλλάδιο που μοιράζεται στους πελάτες των πρακτορείων μας.

Ο ΣΑΔΡ είναι ο παλαιότερος Σύλλογος στο νησί. Πώς σκοπεύετε να συσπειρώσετε τους ασφαλιστές και από τους υπόλοιπους νομούς; Πιστεύετε ότι έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες και οι κόντρες του παρελθόντος;

Ναι, έχουμε τον παλιότερο σύλλογο στο νησί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα γνωρίζουμε και όλα, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν. Αυτό αρκεί για να ξεπεραστούν και κόντρες του παρελθόντος και οι όποιες διαφωνίες. Άλλωστε ανήκουμε σε έναν χώρο στον οποίο καθημερινά αντιμετωπίζουμε κόντρες και διαφωνίες και είμαστε μαθημένοι όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε με επιχειρήματα.

Είστε ο νεότερος από τους Προέδρους των άλλων συλλόγων στο νησί (ΣΑΔΝΗ). Ποια είναι η άποψή σας για τον απώτερο σκοπό των συλλόγων στο Νησί σας; Τι πρέπει να πρεσβεύουν; 

Ουσιαστικά η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί από τις προηγούμενες. Οι σύλλογοι του νησιού και όχι μόνο του νησιού αλλά όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα πρέπει να κατορθώσουν να είναι πραγματικά «σύμμαχοι» των συναδέλφων. Πρέπει να βοηθούν και να προασπίζουν τα δικαιώματα του κλάδου, πρέπει να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν παρατυπίες οι οποίες θίγουν το επάγγελμα, πρέπει να εκπαιδεύουν, να προλαμβάνουν όπου είναι εφικτό, να ενημερώνουν τόσο το κοινό όσο και τους συναδέλφους, πρέπει να διεκδικούν.

Ο ΣΑΔΧ είναι ο  πιο ενεργός Σύλλογος στο Νησί. Θα μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις σας και τη δραστηριότητά σας –αν χρειαστεί– και σε έναν Παγκρήτιο Σύλλογο; 

Είμαστε ανοιχτοί όχι μόνο σε μία ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων μεταξύ των συλλόγων της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας. Διατηρούμε επαφή με Προέδρους άλλων συλλόγων της Ηπειρωτικής Ελλάδας και είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε ιδέες, κείμενα και έντυπα.

Διαβάστε εδώ: Στο Ρέθυμνο πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη ενημέρωση πολιτών για τους μαύρους κωδικούς (Συνέντευξη στον κ. Ροδινό) 

Αγαπητέ κ. Ροδινέ είστε ένας νέος άνθρωπος που προέρχεται από το agency system. Τι δράσεις κάνει ή θα μπορούσε να κάνει ο Σύλλογός σας για να προσελκύσει και νέα μέλη αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου προς ενημέρωσή του;

Αυτά που έχουμε μέχρι τώρα καταφέρει να κάνουμε είναι, καταρχάς λόγω και ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της ψηφιακής ενημέρωσης, λίγα αλλά νομίζω και σημαντικά. Έχουμε ξεκινήσει με διάφορα άρθρα μας στην εφημερίδα αλλά και στο facebook να δίνουμε το στίγμα μας. Σκοπός μας είναι η ανιδιοτελή ενημέρωση του πολίτη για το πώς μπορεί να ωφεληθεί από τη συνεργασία και την πληροφορία που θα του δώσει ο ασφαλιστικός του σύμβουλος πάντα με γνώμονα το δικό του οικονομικό συμφέρον. Κάτι το οποίο το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το δυναμώσουμε ακόμα παραπάνω και με διάφορες άλλες ενέργειες που έχουμε κατά νου. Τώρα σχετικά με το πώς θα προσελκύσουμε νέα μέλη αυτό νομίζω ότι πρέπει ο καθένας να καταλάβει αφού ασχολείται με το δικό μας επάγγελμα ότι θα πρέπει και από μόνος του να ρωτήσει και να ενδιαφερθεί για το πώς θα μπορέσει να συμμετάσχει στα δρώμενα του Συνδέσμου. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε ούτε κομματάρχες ούτε προσπαθούμε να προσηλυτίσουμε κόσμο, η δουλειά μας είναι η προάσπιση των ηθικών και εννόμων μας συμφερόντων κάτι το οποίο πλέον μας απασχολεί όλους μας. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι ο Σύνδεσμος δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα αλλά σε όλους εμάς και θέλουμε όλοι να έχουν υπόψη ότι και λάθη μπορούν να γίνουν αλλά πάντα γνώμονάς μας είναι το καλύτερο δυνατόν για τους συναδέλφους μας και για αυτό τους θέλουμε όλους κοντά μας.

tsakiris_proedros_sadnh
Ο Στέλιος Τσακίρης

Αγαπητέ κ. Τσακίρη, ο κόσμος σερφάρει όσο ποτέ άλλοτε στο διαδίκτυο. Έχετε σκεφτεί την περίπτωση δυναμικής παρουσίας του νέου Συλλόγου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει παρουσία στο διαδίκτυο. Ο κόσμος σήμερα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ενημερώνεται από το διαδίκτυο. Είμαστε σε συζητήσεις για τη δημιουργία ιστοσελίδας. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει την ομάδα «Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ηρακλείου» στο Facebook στην όποια ενημερώνουμε για τις δράσεις μας και η οποία είναι ανοικτή για όλους.

Διαβάστε εδώ: Δ. Σκιτζής: Στα Χανιά λείπει η ενημέρωση ασφαλιστικής συνείδησης από πλευράς Πολιτείας

Αγαπητέ κ. Σκιρτζή, έχετε καλή επικοινωνία με την ΕΑΔΕ; Νιώθετε ότι σας αντιπροσωπεύει; Αν δημιουργηθεί Παγκρήτιος Σύλλογος δεν θα έπρεπε να αντιπροσωπεύεται και στην ΕΑΔΕ;  

Η επικοινωνία μέχρι στιγμής είναι χαλαρή. Το σώμα της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε να ενταχθούμε αρχικά στην Τοπική Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και σε μεταγενέστερο χρόνο να συζητηθεί το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΑΔΕ. Φυσικά και μας αντιπροσωπεύει η ΕΑΔΕ αλλά θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Εφόσον δημιουργηθεί Παγκρήτια Ομοσπονδία θα είναι και πάλι απόφαση του Σώματος για το αν θα ενταχθεί στην ΕΑΔΕ.

About Insurance

About Insurance

Leave a Replay

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

INTERAMERICAN Ενωμένοι & Δυνατοί by Costas Rodinos

Εγγραφή στο Newsletter

Συμπληρώστε τo email σας για να λαμβάνετε νέα και προσφορές από την About Insurance

ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ